Ultima tar Balansemerket: – Det har til og med vært gøy!

Oslo-baserte Ultima er Nordens største festival for samtidsmusikk. Hver september finner festivalen sted i et mangfold av små og store lokaler i hovedstaden, i samarbeid med 18 medlemsvirksomheter fra norsk kulturliv.

Nå mottar Ultima Balansemerket, og direktør og kunstnerisk leder, Thorbjørn Tønder Hansen, forteller i dette intervjuet om hvordan festivalen har jobbet for å oppnå merket.

Daglig leder i Ultima, Thorbjørn Tønder, smiler til kamera.

Foto: Sine Tofte Hannibal

– Gratulerer så mye med Balansemerket!

– Tusen takk! Det har vært en lærerik og inspirerende prosess.

– Så bra! Hvorfor valgte dere å ta merket?

– Ultima skal være en inkluderende og tilgjengelig festival for alle involverte - både på scenen, bak scenen og i publikum. Dette er en viktig del av vårt strategiske satsingsområde. Balansemerket har vært et selvskrevet ledd i denne satsingen. Balansekunst har hjulpet oss med å heve kompetansen i organisasjonen og gitt oss verdifull veiledning.

– Hvilke tiltak har dere utarbeidet?

– Vi har utarbeidet tiltak for å tydelig kommunisere at Ultima skal være en trygg og inkluderende festival hvor alle kjenner seg velkomne, enten man er involvert som publikum, frivillig, delegat, samarbeidspartner eller oppdragstaker. Vi har også oppdatert varslingsrutiner og utarbeidet retningslinjer som skal være lett tilgjengelig for alle som deltar på festivalen. Så nå kan vi ikke tro noe annet enn at det bare blir enda hyggeligere å delta på Ultimafestivalen 2023!

– Og hvordan opplevde dere prosessen?

– Det har vært spennende å få delta på et så velutviklet og grundig opplegg som Balansekunst har utarbeidet. Det har til og med vært gøy! Ultima har en relativt liten fast stab, men fram mot festivalperioden vokser vi med flere hundre involverte – fra frivillige, praktikanter og prosjektansatte til teknikere og artister. Balansekunsts bistand har vært essensiell for å hjelpe oss med å bygge et solid grunnlag som sikrer at alle som er tilknyttet Ultima skal kjenne seg trygge og inkluderte. 

– I stedet for å bruke krefter på å “finne opp kruttet”, har vi fått fokusere på å lære mest mulig ved hjelp av Balansemerkets nettkurs, konkrete verktøy og ressurser. Slik har vi hatt gode forutsetninger for å utarbeide våre egne rutiner og retningslinjer som er tilpasset vår festival og risikoer vi står overfor i vårt felt.

– Så hyggelig at dere har hatt det gøy med dette! Ingenting gleder oss mer enn det. Hvor går veien videre for dere nå?

– Vi er godt i gang med å planlegge neste års festival og med å iverksette tiltakene som vi har utarbeidet som del av Balansemerket. I forlengelsen av arbeidet har vi også begynt å kartlegge hvordan vi kan gjøre festivalen bedre tilgjengelig for mennesker med funksjonsvariasjoner. Vi ser at vi har et forbedringspotensial, men er klare for å videreutvikle rutinene for informasjon og praktisk tilrettelegging så Ultimafestivalen skal være tilgjengelig for alle. Slik håper vi at enda flere får anledning til å oppleve mangfoldet av nyskapende musikk og ta del i feiringen av samtidsmusikk i hjertet av Oslo.

– Som avtroppende direktør har det vært svært lærerikt og utrolig nyttig å arbeide med Balansemerket, og jeg er meget glad for å kunne gi stafettpinnen videre med Balansemerket til Ultima!

Er virksomheten din interessert i å ta Balansemerket, eller ønsker du informasjon om ordningen? Ta kontakt med prosjektleder Eivind Breilid på eivind@balansekunstprosjektet.no.

Forrige
Forrige

Takk for nå, kjære Balansekunst!

Neste
Neste

Balansemerket til Trondheim Jazzfestival