Samspill oppnår Balansemerket

– Løfter Samspills arbeid et hakk opp.

Samspill er en interesseorganisasjon for internasjonale musikere i Norge. Medlemsarbeidet til organisasjonen består blant annet i rådgivning og samarbeid om produksjoner. Praktisk likestillings- og mangfoldsarbeid er en sentral del av organisasjonens mandat. I dette intervjuet forteller daglig leder Siri Kvambe om hvordan Balansemerket bidrar til å styrke dette arbeidet.

Fire smilende representanter fra Samspills stab og styre i et kontorlandskap

Styreleder Stine Williamson Torbergsen, produsent Karstein Grønnesby, daglig leder Siri Kvambe og styremedlem Rodrigo Ghattas-Perez.

– Gratulerer så mye med Balansemerket, Siri!

– Tusen takk - det er jo helt storveis!

– Hva er grunnen til at dere har tatt merket?

– Vi har både tenkt på og snakket om det en stund, og nå var tiden inne for å prioritere det.

– For oss som jobber med mangfold på daglig basis, har det ikke nødvendigvis føltes så viktig å ta et merke for å markere det. Men selv om vi jobber primært med kulturelt mangfold, betyr jo ikke det at ikke vi skal jobbe for likestilling og inkludering på andre måter. Så da bestemte vi oss for å ta i et tak for å løfte Samspills arbeid et hakk opp og ta vår del av ansvaret for å være en inkluderende og ansvarlig aktør i musikklivet.

– Strålende! Og hvilke tiltak har dere utarbeidet?

– Vi har gjort en risikokartlegging, samt utarbeidet etiske retningslinjer og varslingsrutiner for organisasjonen. Dette handler for eksempel om om hvordan vi oppfører oss overfor hverandre, og hvor og hvordan man kan si ifra hvis man opplever noe som ikke er greit. Disse retningslinjene gjelder både for styret, ansatte, medlemmer og andre som på ulike måter er involverte i Samspills arbeid. Alle dokumenter er tilgjengelig på norsk og engelsk og skal ligge lett synlige på de splitter nye nettsidene våre når de ligger klare i løpet av desember. Så fikk vi sagt det også!

– Rykende ferske rutiner og retningslinjer gjør seg på nye nettsider! Hvordan synes dere prosessen med å ta merket har vært?

– Det var en fin prosess, vi fikk noen gode samtaler og økt bevissthet rundt ulike temaer som vi ikke snakker så mye om til vanlig. Vi var overraskende enige om en del ting, og så var det mye humor rundt en del av spørsmålene og eksemplene fra Balansekunst. Det er så lett å ta ting for gitt, og å glemme at andre kan oppfatte ting på helt andre måter basert på andre opplevelse og erfaringer. 

– Hvor går veien videre?

– Nå skal vi legge fram retningslinjene for styret og medlemmene, og snakke om hvordan vi i praksis skal følge opp og rette større oppmerksomhet mot disse temaene framover. Det er viktig at vi som organisasjon er bevisste vår rolle blant medlemmer og utøvere på feltet vi opererer i. 

– Dette har vært en fin prosess så langt, takk til dere i Balansekunst for jobben dere gjør for et mer inkluderende kulturliv! 


Er virksomheten din interessert i å ta Balansemerket, eller ønsker du informasjon om ordningen? Ta kontakt med prosjektleder Eivind Breilid på eivind@balansekunstprosjektet.no.

Forrige
Forrige

Balansemerket til Trondheim Jazzfestival

Neste
Neste

Festningen tar Balansemerket