Festspillene i Bergen får Balansemerket

Festspillene i Bergen (FiB) mottar Balansemerket. Vi tar en prat med en fornøyd festspilldirektør, Lars Petter Hagen.

Sondre Lerche med gitar på en scene. I bakgrunnen omtrent tretti mennesker og et fargerikt sceneteppe med ansiktsmotiv.

Foto: Thor Brødreskilt for Festspillene i Bergen.

Festspillene i Bergen regnes som flaggskipet blant Nordens festivaler for musikk og scenekunst, kjent for urfremføringer, nye produksjoner innen musikk, opera, teater og dans og et stort mangfold i programmet. FiB er mangeårig medlem i Balansekunst, og det siste halvåret har Balansekunst og FiB samarbeidet om tiltak for et tryggere og mer likestilt arbeidsmiljø.

– Gratulerer med Balansemerket!

– Tusen takk, og takk skal dere ha for å ha hjulpet oss gjennom prosessen! Det har vært interessant og lærerikt, og vi har gjort oss mange nyttige refleksjoner underveis.

 
Portrettbilde av direktør for Festspillene i Bergen, Lars Petter Hagen

Foto: Thor Brødreskift for Festspillene i Bergen.

 

– Så hyggelig å høre! Hvorfor valgte dere å ta Balansemerket?

– Vi har jobbet bevisst med representasjon og mangfold på scenen i mange år, både når det gjelder hvem som opptrer og hvem som har skapt det som fremføres. Med Balansemerket fikk vi anledning til å snu lyskasteren mot oss selv, og få et eksternt blikk til å gå systematisk gjennom organisasjon og rutiner. Vi ønsket å avdekke eventuelle svakheter og hull i vår egen rigg, og samtidig involvere hele staben i prosessen. Et likestilt og sunt arbeidsmiljø, der alle kan føle seg trygge, bør være en selvfølge på alle arbeidsplasser i dag. At vi nå har tatt og stolt viser frem Balansemerket, er et lite bidrag til det.

– Hvilke tiltak har dere utarbeidet?

– Vi har fått gjennomført en grundig helsesjekk av våre eksisterende etiske retningslinjer, retningslinjer for likeverd og mangfold og standardkontrakter, og vi har utarbeidet nye retningslinjer for et trygt sosialt miljø. Underveis oppdaget vi også ting vi kunne forenkle eller gjøre tydeligere, for eksempel hvordan man kan komme med tilbakemeldinger. Det skal være enkelt å si fra.

– Ikke sant! Vi vil også rose dere for å ha utarbeidet konkrete punkter for mangfoldsbevisst rekruttering av ansatte og frivillige. Det er veldig bra!

– Hvordan opplevde dere prosessen?

– Den har vært grundig og god, men samtidig engasjerende og lett å gjennomføre! Hele staben har gjennomgått kursing, først individuelt på nett og senere samlet og i plenum. Vi fikk god veiledning underveis, og sitter igjen med en god følelse.

– Nå som dere mottar merket, hvor går veien videre?

– Festspillene er en stor festival med mange engasjerte, og vi har et ansvar for å være tydelig omkring våre holdninger til seksuell trakassering og diskriminering, på alle plan. Vi skal jobbe systematisk med opplæring av nye folk på jobb, enten de er artister, frivillige eller ansatte, og holdningsskapende arbeid skal inngå i våre rutiner. I tillegg har vi fått et tips eller to til videre forbedringer fra Balansekunst, og disse skal vi ta med oss inn i neste festivalår.


Balansekunst gratulerer og gleder seg til videre samarbeid!


Vil din virksomhet har Balansemerket? Ta kontakt med prosjektleder på victoria@balansekunst.no.

Forrige
Forrige

Snart kan du igjen søke Balansepotten om støtte!

Neste
Neste

Balansemerket til Dansk Komponistforening: – Et 360 graders eftersyn af os selv