Balansekunst mottar 70 000 kr fra Kultur- og likestillingsdepartementet

Kulturrådet har fått i oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet å fordele overskudd på fem millioner fra Norsk Tipping til tiltak og arrangementer under Skeivt kulturår i 2022. Nå er det klart at 31 prosjekter over hele landet får tilskudd. Blant dem er Balansekunst!

Bildebeskrivelse: En grafisk designet hvit, utstrakt hånd med pekefinger og tommelfinger som former en sirkel, og symboliserer at noe er bra. Til høyre for hånden står teksten “Skeivt kulturår 2022”. Bakgrunnen er mørk.

– Det er sterke prosjekter som får tilskudd, og de representerer stor bredde og variasjon når det gjelder hva de handler om, hvem som arrangerer, og hvor de kan oppleves av publikum. Sammen bidrar de til økt synlighet, mangfold og inkludering av og for skeive, og for skeive med ulik bakgrunn, sier Torbjørn Urfjell, avdelingsdirektør for samfunn og arena i Kulturrådet.

Tildelingene kommer i tillegg til de fem millioner kronene som departementet før nyttår bevilget til det samme formålet. Til søknadsfristen 22. april kom det inn 104 søknader på til sammen 19,7 millioner kroner.

Stort behov for kompetanseheving

Prosjektet Balansekunst mottar støtte til går ut på å utvikle et nettkurs for kulturaktører som ønsker å markere Skeivt Kulturår, Pride eller på andre måter formidle skeiv kunst. I løpet av høsten 2022 vil Balansekunst i tillegg, i samarbeid med Oslo Pride, arrangere et kurs i fysisk format med tema skeiv programmering og kuratering for ikke-skeive aktører.

Mange kulturvirksomheter engasjerer seg aktivt i markeringen av Skeivt Kulturår. Flere og flere ønsker å uttrykke solidaritet med skeiv likestillingskamp. Likevel er ikke alle sikre på hvordan de best kan formidle skeiv kunst og kultur. Noen er redd for å trå feil i arbeidet, og Balansekunst opplever at det finnes et stort behov og ønske om ressurser for intern kompetanseheving for å møte denne usikkerheten.

– Vi er veldig takknemlige for at Kulturrådet ønsker å gi støtte til vårt prosjekt. Gratis nettkurs skaper en lav terskel for kompetanseheving, og gir oss mulighet til å nå bredt ut til kulturlivet. Dette er også et verktøy som vil kunne bidra til å holde samtalen om skeive perspektiver varm, også etter at Skeivt Kulturår er over, sier formidler i Balansekunst, Eivind Breilid.

Nettkurset ferdigstilles i løpet av sommeren 2022, og vil finnes gratis for alle på våre nettsider. Kurset vil inneholde refleksjonsoppgaver, statistikker, informative tekster og oppgaver. Balansekunst vil presentere både konkrete råd for skeiv programmering og kuratering, og overordnede perspektiver som normkritisk metode og privilegier.

Forrige
Forrige

– Mangfoldsarbeid er enklere enn mange tror 

Neste
Neste

Er du opptatt av likestilling og glad i å formidle?