Balansemerket til Ung kultur Nordland og Notam

Gjennom Balansemerket – merkeordningen mot seksuell trakassering i kulturlivet, tilbyr Balansekunst kursing, veiledning og verktøy for å bistå kunst- og kulturvirksomheter i arbeidet for et trygt og inkluderende arbeidsmiljø. Nå har også Ung kultur Nordland og Notam oppnådd merket.

Leder for Ung kultur Nordland Stig Løvseth og daglig leder i Notam Christian Blom.
Foto: Ung kultur Nordland/Ellen Ugelvik

Med merket kommuniserer Ung kultur Nordland og Notam at forebygging av seksuell trakassering er en prioritet, og at organisasjonen er bedre rustet til å håndtere saker knyttet til seksuell trakassering. 

Regler og rutiner

Ung kultur Nordland er Nordland fylkeskommunes avdeling for kulturtilbud for ungdom. De produserer og formidler kunst og kultur, og jobber blant annet med Ung Kultur Møtes (UKM) og Den kulturelle skolesekken (DKS). Opp mot 500 profesjonelle kunstnere turnerer i DKS, og rundt 3000 barn og unge er deltakere i UKM på ulikt nivå.  

– At vi som en så stor kulturaktør har en viktig rolle i et forebyggende arbeid mot all uønsket atferd, og særlig i forebyggende arbeid rundt seksuell trakassering, er helt soleklart, sier leder for Ung kultur Nordland, Stig Løvseth.

Ung kultur Nordland forteller at samarbeidet med Balansekunst har bidratt til å synliggjøre egne verdier og rutiner mot uønsket atferd. Dette selv om de som ansatte i en offentlig virksomhet hadde mange gode rutiner på plass fra før. 

Refleksjonen har skapt større åpenhet og samtale om vanskelige temaer som bidrar til å styrke kollegiet.

– Arbeidet har derfor vært givende og styrket den faglige rollen som gjør at vi ser vår rolle som kulturaktør overfor barn og unge som enda viktigere. 

Ung kultur Nordland har gjennomført kursing og kartlagt risiko for seksuell trakassering. I dialog med Balansekunst har de laget en tiltaksplan som møter risikoene i egen organisasjon. Tiltakene inkluderer blant annet tydeliggjøring av roller, opprettelse av verneombud på festival for ungdom og videreutvikling av rutiner for vakthold. Organisasjonen skal også legge ved regler og rutiner knyttet til seksuell trakassering i alle kontrakter. De skal benytte evalueringsskjema for å fange opp utøveres inntrykk og opplevelser, og gjøre samtale om arbeidsmiljø, roller og regler til rutine i forkant av alle produksjoner. 

– Vi tror på at vi, gjennom systematikk og vårt engasjement, kan bidra til å skape refleksjoner hos utøvere som vil være med på å påvirke også publikummet til å ta avstand fra uønsket atferd, og når troen er sterk så kan det flytte fjell.

Bevisstgjørende arbeid

Notam – Norsk senter for teknologi i musikk og kunst, har også oppnådd Balansemerket denne vinteren. Notam er et senter for profesjonelle kunstnere i det frie feltet som som blant annet tilbyr hjelp til skapende arbeid og jobber med forskning og utvikling, utdanning og formidling.

I arbeidet med Balansemerket har Notams ansatte gjennomført kursing over nett, ved hjelp av Balansekunsts åpne nettkurs og videosamtale. 

Notam hadde tydelige og konkrete retningslinjer og varslingskanaler på plass allerede før de gikk i gang med merket. Gjennom samtale med Balansekunst om risiko og tiltak, har Notam jobbet for å videreutvikle sine retningslinjer og varslingskanaler. Deres tiltak inkluderer å synliggjøre retningslinjene mot seksuell trakassering for alle kunstnere, frilansere og ansatte i egne lokaler, på nettsiden og i kontrakter. For å styrke muligheten for varsling vil Notam også synliggjøre en anonym kanal for varsling av kritikkverdige forhold, og i tillegg opprette en kanal for generell ris og ros. Dette i tillegg til ordinære varslingskontakter. 

Videre vil Notam jobbe særlig med balanse i rekruttering, også på bestillingsverk, prosjekter og oppdrag. For å desentralisere makt og tilstrebe flerstemmighet i slike prosesser vil de etablere et utvalg for bestillingsverk. Bevisstgjørende arbeid er også en sentral del av Notams tiltaksplan. Det vil settes av tid til jevnlige samtaler om arbeidsmiljøet, blant annet kvartalsvise samtaler i forbindelse med internmøte. 

– Vi i Notam er svært stolte av å bli tildelt Balansemerket og anerkjenner viktigheten av det arbeidet Balansekunst gjør. Notam skal være et åpent, inkluderende og godt sted å arbeide, både for våre ansatte og for alle kunstnerne som benytter Notam som ressurssenter. Vi tar med oss alle lærdommer fra denne prosessen inn i vårt arbeid, og ser frem til videre samarbeid med Balansekunst, sier daglig leder i Notam, Christian Blom. 

Tydelig standpunkt

– Å forebygge seksuell trakassering, grenseoverskridelser og maktmisbruk er et kontinuerlig arbeid. Merket er ikke et diplom etter endt løp. Det synliggjør et pågående arbeid og kommuniserer et tydelig standpunkt. Målet er å gi trygghet til ansatte, frilansere og andre tilknyttede, sier prosjektleder for Balansemerket Victoria Øverby Steinland. 

Balansemerket tildeles med ett års varighet. Etter et år har virksomheten og Balansekunst et nytt møte hvor vi utvikler en ny plan for forebyggende arbeid.

Flere kulturvirksomheter er på vei mot merket. Norske Billedkunstnere, Kulturrom, Oslo Jazzfestival, Norske Dansekunstnere, AKKS og kompetansesentrene for musikk RYK, BRAK og MØST har gjennomført kursing og jobber med kartlegging og tiltak.

Les mer om Balansemerket.

Forrige
Forrige

Høringsinnspill til Kulturdepartementet og Norsk Filminstitutt

Neste
Neste

Medlemsundersøkelse