Utsetter arbeid mot diskriminering til etter koronaen

Kulturplot skrev 04.02.21 om hvordan mange store norske kulturinstitusjonene skyver på arbeidet mot diskriminering som en konsekvens av pandemien. I saken er styreleder i Balansekunst, Thomas Walle, intervjuet, og dette er hva han kommenterer.

– Likestillingen får vikeplikt

– Én ting er at arrangementer er avlyst, men dette er symptomatisk, sier styreleder Thomas Walle i interesseorganisasjonen Balansekunst som jobber for økt mangfold og likestilling i kulturlivet.

Walle har lang erfaring med likestillingsarbeid og blant annet sittet i likestillingsutvalget fra 2012. Han er også ansatt som seniorrådgiver i museumsfag ved Musea i Sogn og Fjordane.

– Det er symptomatisk at dette arbeidet blir nedprioritert, på tross av et bredt engasjement. Det er forståelig, men problematisk at arbeidet stopper opp når ting blir krevende.

– På tross av store, statlige satsninger på likestilling og mangfold, får likestillingsarbeidet vikeplikt og man får ikke fulgt opp forpliktelsene man har, sier Walle.

Styreleder Thomas Walle i Balansekunst håper flere kulturinstitusjoner begynner å se tiltak for mangfold og likestilling som en integrert forpliktelse fremfor et overskuddstiltak.

Savner nytenking

Han presiserer at det er forståelig at arrangementer blir avlyst, og at strategier blir flyttet på. Likevel savner han nytenking rundt mangfoldsarbeidet.

– Jeg skal ikke si at det er lett å være i denne situasjonen. Men istedenfor å tenke at man ikke får gjort noe, kan man spørre seg hvordan man likevel får tilpasset arbeidet til situasjonen, sier Walle.

Han håper flere kulturinstitusjoner ser på mangfold og likestilling som en integrert forpliktelse i organisasjonen, fremfor et overskuddstiltak.

– Jeg håper vi kommer ut av denne situasjonen med ny giv til å skape bedre systemer for å ivareta hele fellesskapet, sier Walle.

Forrige
Forrige

– En enorm underrepresentasjon

Neste
Neste

Damene først!