Musikk i Nordland mottar Balansemerket

– En perfekt førjulsgave!

Musikk i Nordland (MiN) er Nordland fylkeskommunes fagenhet for musikk. MiN produserer et bredt spekter av konserter i landsdelen, med særlig vekt på co-produksjon og utvikling av nye konsepter. Nå har MiN oppnådd Balansemerket. I dette intervjuet forteller leder Vibeke Forshaug om deres vei inn i merkeordningen.

Foto: Musikk i Nordland

– Gratulerer så mye med Balansemerket, Vibeke!

– Tusen takk! Balansemerket var et av våre hovedmål å gjennomføre i løpet av 2022, og kommer som en perfekt førjulsgave, finere enn en pakke i glanset papir.

– Det er en gave for oss å ha dere med i ordningen også! Hvorfor valgte dere egentlig å ta merket?

– For oss er det viktig at arbeidet mot diskriminering og seksuell trakassering er synlig både internt og for våre samarbeidspartnere og publikum. Ettersom vi har mange risikofaktorer som kulturinstitusjon, var det naturlig å ta et videre steg i dette arbeidet og bli balansemerket.

– Som en del av Nordland Fylkeskommune har vi interne retningslinjer og plattformer som alle faste ansatte er pliktig til å følge og holde seg oppdatert på. Vår hovedaktivitet er imidlertid produksjonsarbeid med mange eksterne aktører. Vi sysselsetter mange på korttidsengasjement i løpet av året, er i samarbeidsproduksjoner og møter arrangører og publikum i lokaler og på steder der vi selv ikke er på hjemmebane. Vi så derfor Balansemerket som et ypperlig utgangspunkt for å prioritere et forebyggende arbeid der vi kan bidra til gode normer og holdninger. 

– Hvilke tiltak har dere utarbeidet?

– Vi har ut fra vår risikokartlegging utarbeidet retningslinjer og prosedyrer som skal gjelde for både fast ansatte og innleide aktører. Det viktigste standpunktet er at vi alle sammen er ansvarlig for å ta tak i saker på et lavest mulig nivå, og å motvirke standby-effekten. Som faste ansatte i en kulturinstitusjon har vi et spesielt ansvar for å ivareta våre innleide aktører og ikke minst være gode ambassadører for vår arbeidsplass.

– Vi har også satset på kompetanseheving i arbeidet med likestilling og mangfold. Dette innebærer en bevisst holdning og aktiv vurdering av innleid personell for å styrke mangfold og likestilling i tildeling av oppdrag for Musikk i Nordland.   

– I kulturbransjen ser vi ofte aktører som forventer spesialbehandling. Musikk i Nordland skal ha en tydelig og synlig holdning om at respekt for mennesker går foran ethvert talent eller status i bransjen. Her må vi både som enkeltindivider og kollegium bygge trygghet i egne roller, slik at vi kan formidle at spesialbehandling ikke skal forekomme hos oss. I rekruttering skal vi tydeliggjøre denne kulturen, slik at vi kan veilede og korrigere på et tidlig stadium.  

– Gode refleksjoner! Hvordan opplevde dere prosessen med å ta merket?

– Prosessen har vært lærerik for oss som kulturaktør, ikke minst gjennom diskusjon av problemstillinger som vi ser var nødvendig å sette på dagsorden. Vi har i etterkant av selve kurset hatt en del arbeidsøkter i prosessen for å bli balansemerket. Noen økter har vært individuelle, før felles diskusjoner og utarbeidelse av tiltak som skal gjelde for oss. Flere problemstillinger kommer opp i den daglige praten, også der vi ser ting fra ulik vinkel og har ulikt syn på hva som er greit eller ikke. Åpenhet i slike diskusjoner tror vi kommer til å styrke oss i det videre arbeidet.  

– Fint å høre at samtalen holdes i gang hos dere. Det tror vi også at er avgjørende. Hvor tenker dere at veien går videre nå?

– Arbeidet med Balansemerket ønsker vi skal være en del av det daglige arbeidet hos oss. Internt vil det gå på rundgang i personalet å legge frem en case som skal opp til diskusjon på fellesmøter. Vi ønsker også å være synlig på hva balansemerking innebærer både for oss, innleide aktører og våre samarbeidspartnere. 

– Vi har nå fått en del prosedyrer på plass for hvordan uønskede hendelser skal håndteres, men vi ser på det som vel så viktig å gi rom for diskusjon, informasjon og innspill mellom oss og aktører som på en eller annen måte er involvert i det arbeidet vi skal levere. 


Er virksomheten din interessert i å ta Balansemerket, eller ønsker du informasjon om ordningen? Ta kontakt med prosjektleder Eivind Breilid på eivind@balansekunstprosjektet.no.



Forrige
Forrige

Joakim Aadland blir ny daglig leder for Balansekunst

Neste
Neste

Black Box teater: – Stas at vi har gjort oss fortjent til et slikt viktig merke!