Statsbudsjettet: Mer enn dobling av støtten til Balansekunst!

Bevilgningen til kulturlivets likestillings- og mangfoldsprosjekt foreslås økt med 3 millioner kroner.

Styreleder i Balansekunst, Thomas Walle smiler mot kamera.

Styreleder i Balansekunst, Thomas Walle
Foto: @janelool

I et kulturbudsjett som i forkant ble varslet som fryst eller forsiktig kommer nyheten om at kulturfeltets eget likestillings- og mangfoldsprosjekt Balansekunst er en av budsjettvinnerne. Regjeringen foreslår å øke støtten til foreningen med 3 millioner kroner for å styrke arbeidet mot seksuell trakassering og for et likestilt og mangfoldig kulturliv.

– Dere gjør en viktig jobb med å gi kulturvirksomheter veiledning, kompetanse og verktøy for å sikre et likestilt og mangfoldig kulturliv, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen i en videohilsen til Balansekunst.

– Balansekunst er et fyrtårn i arbeidet med å skape mangfold, utdypet Trettebergstuen i sin pressekonferanse. 

Tiltak for mangfold og likestilling får gjerne vikeplikt når det skal prioriteres i trangere økonomiske rammer. Denne gangen slo det derimot heldig ut for organisasjonen som samler 130 virksomheter fra hele kunst- og kulturfeltet i sitt pådriverarbeid. 

– Vi har sett at sårbare grupper risikerer å bli ekstra utsatt i økonomisk krevende tider, og det er fantastisk at kultur- og likestillingsdepartementet ser verdien av Balansekunst sitt arbeid, sier styreleder i Balansekunst Thomas Walle.

Kunst- og kulturaktører over hele landet vil nyte godt av den foreslåtte økningen til Balansekunst. Med den økte støtten bidrar regjeringen til å gjøre håndfast og virkningsfullt likestillings- og mangfoldsarbeid lettere tilgjengelig for feltet.  

– Da Balansekunst ble opprettet var det for å røske tak i utdaterte holdninger og uakseptabel behandling av folk i kultursektoren. Jeg er imponert over hva de har fått til siden den gang. Samtidig er vi ikke i mål. At det i et så romslig statsbudsjett også var rom for en økning til Balansekunst, skulle bare mangle. Så håper jeg vi kan dra dette i land i Stortinget, slik at det viktige arbeidet fortsetter med full styrke, sier Grunde Kreken Almeland, leder av Stortingets familie- og kulturkomité. 

Om budsjettforslaget

I Kultur- og likestillingsdepartementets forslag til statsbudsjett for 2023 står det: Tilskuddet til Balansekunst foreslås økt med 3 mill. kroner for å styrke organisasjonens arbeid mot seksuell trakassering og for et mer likestilt og mangfoldig kulturliv. Formålet med de statlige tilskuddene er å bidra til drift og utvikling av kunst- og kulturtiltak av mer varig karakter, som driver med samarbeid, faglig utvikling og tilrettelegging av vilkår for produksjon og formidling på kunst- og kulturområdet over hele landet. Målgruppen er organisasjoner og kompetansesentre innenfor musikk, scenekunst, litteratur, kulturvern, visuell kunst og tverrfaglige tiltak.

Forrige
Forrige

Black Box teater: – Stas at vi har gjort oss fortjent til et slikt viktig merke!

Neste
Neste

Zubeida er Balansekunsts nyeste tilskudd!