Steatornis mottar Balansemerket

Tre av Steatornis’ styremedlemmer sitter rundt et bord på et kontor. De smiler og ser mot kamera.

Fra venstre: Nestleder i Steatornis, Fatuma Abdi, sekretær og økonomiansvarlig, Kristian Smevåg-Olsen og leder Maria Puenchir.

Balansemerket er Balansekunsts merkeordning mot seksuell trakassering i kulturlivet. Gjennom ordningen tilbyr Balansekunst kursing, veiledning og verktøy for å bistå kunst- og kulturvirksomheter i arbeidet for et trygt og inkluderende arbeidsmiljø. Nå har Steatornis oppnådd merket.

Steatornis jobber for et mer inkluderende og likestilt kulturliv, gjennom kompetanseformidling og gjennom å skape arenaer for samtale og kunstnerisk virksomhet. Organisasjonen dekker flere ulike diskrimineringsgrunnlag i kulturlivet i sitt arbeid, men har særlig kompetanse på inkludering og mangfold på tvers av funksjonsvariasjoner. 

Detaljerte varslingsrutiner

Som del av arbeidet med å oppnå Balansemerket har Steatornis deltatt på kurs, kartlagt risikoer i egen virksomhet og oppdatert sine retningslinjer for håndtering av varsler. De nye retningslinjene inneholder detaljerte beskrivelser av hvordan personer som utsettes for seksuell trakassering bør gå fram for å varsle og hvordan varslingssaker håndteres i organisasjonen.

– At alle som er tilknyttet virksomheten vet hvordan en går fram for å varsle, og samtidig kan være sikre på at varslet blir mottatt og behandlet av personer som tar en på alvor, er avgjørende for å skape et trygt miljø. Når Steatornis kan vise til grundige og konkrete retningslinjer for varsling og håndtering, bidrar dette til en forutsigbarhet som vil kunne gi trygghet for alle, sier formidler i Balansekunst, Eivind Breilid, som har gjennomført kursingen av Steatornis.

I retningslinjene for varslingssaker oppgir Steatornis navn og kontaktinformasjon til personer i organisasjonen som er ansvarlige for å motta varsler. Det er også inkludert flere relevante definisjoner som skal gjøre det lettere å identifisere tilfeller av diskriminering og trakassering.

– Samarbeidet med Balansekunst og Balansemerket har vært uvurderlig i vårt arbeid for å få på plass et ordentlig rammeverk for håndtering av varslingssaker, sier styremedlem i Steatornis, Kristian Smevåg-Olsen.

Anonym varslingskanal

Han forteller videre at Steatornis nå jobber med å lage et eget nettskjema som gjør organisasjonen bedre rustet til å håndtere anonyme varsler.

– Steatornis ønsker å skape trygge rom der minoriteter ikke må undertrykke noen av sine identiteter. Slike rom krever flere tiltak ut over fysisk tilrettelegging. Minoriteter opplever mye uønsket oppmerksomhet. Det blir for mange helt normalt å skjule identitetene sine og legge dem igjen hjemme. Vi har derfor gjort det tydelig at vi har nulltoleranse for alle former for trakassering og diskriminering. Vi stiller også samme krav til alle vi samarbeider med.

Samarbeidet mellom Balansekunst og Steatornis har gitt mye verdifull kompetansedeling, som har kommet begge virksomhetene til gode. Balansekunst håper flere av medlemsvirksomhetene vil dra nytte av Steatornis’ kunnskap og perspektiver rundt mangfoldsarbeid.

Forrige
Forrige

Nye medlemmer i Balansekunst-styret

Neste
Neste

Skeivt kulturår 2022 – finn samarbeidspartnere!