Nye medlemmer: Norwegian Fashion Hub og Fakultet for kunst, musikk og design (UiB)

Balansekunst har fått sitt første medlem fra motefeltet: – Vi har grunnleggende tro på at økt kompetanse og konkrete verktøy fører til handling, forteller Eline Kathrine Saunes, daglig leder i Norwegian Fashion Hub (NFH).

Daglig leder i Norwegian Fashion Hub Elin Kathrine Saunes og Dekan ved Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen Frode Thorsen. Foto: privat/Hans Knut Sveen. Synstolkning: Et portrett av en kvinne med langt lyst hår som kikker rett i kamera og et portrett i svart/hvit av en mann med mørkt hår som kikker rett i kamera.

I tillegg til bransjeforeningen for norsk mote- og tekstilindustri har Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) ved Universitetet i Bergen nylig blitt del av Balansekunst. Vi har tatt en prat med våre to nye medlemmer.

Helhetlig mangfolds- inkluderings- og likestillingsstrategi

Hjertelig velkommen til Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen! KMD forteller at de tilbyr utdanninger på bachelor-, master- og ph.d.-nivå fundert på både kunstnerisk utviklingsarbeid og vitenskapelig forskning. Her utdannes både kunstnere, designere, utøvende musikere, komponister, musikkterapeuter, musikkvitere, kuratorerer, musikk- og kunstpedagoger.

Hvilke typer utfordringer knyttet til likestilling og mangfold vil KMD jobbe med fremover?

– Mangfold, inkludering og likestilling har jo på kort tid blitt aktualisert i våre fag, globalt, nasjonal og lokalt, på et helt nytt nivå. Det har kommet til uttrykk i protester, aksjoner og intense debatter. Jeg nevner summarisk stikkord som strukturell rasisme, avkolonialisering, Black lives matter, Georg Floyd, identitetspolitikk, BIPOC-representasjon, MeToo, tyskervits, Frederik V i kanalen, Holberg, Churchill og Linnébenken. Uansett hva man måtte mene i enkeltsaker: Nå tror jeg mange på KMD tenker at disse debattene og hendelsene gir oss impulser og nye perspektiver som er relevante både faglig, sosialt og organisatorisk.

Hvilket ansvar har fakultetet for å sikre likestilling og mangfold, og hvilke tiltak mener dere kan fungere for å få endringer gjennomført i praksis?

– Fakultetsledelsen har blitt mer bevisst på vårt ansvar, men vi ønsker ikke å levere en ferdig liste over tiltak til våre ansatte og studenter. Vi har derimot sendt et brev til alle våre instanser der vi ber om innspill til oppdaterte og nye målsetninger og tiltak som kan bidra til en mer helhetlig mangfolds- inkluderings -og likestillingsstrategi. Vi ber om innspill fra både instituttsamlinger, instituttråd, programstyrene og studentenes fagutvalg.

– Vi oppfordrer også programstyrene til å diskutere mangfold, inkludering og likestilling sett i lys av studie- og emneplaner. Også opptaksprøver og rangering av søkere vil være et viktig oppfølgingspunkt. Fakultetet vil også invitere Studieutvalget, Studentutvalget, HMS utvalget, Forskningsutvalget og Forskerutdanningsutvalget til å gi tilsvarende innspill. Vi vil ta innspillene med oss når vi oppdaterer relevante handlingsplaner, strategier og studieplaner. Helt konkret vil vi også sette av mer ressurser til verneombudsinstansen for å fokusere mer målrettet på mangfolds- inkluderings -og likestillingstiltak. Som en del av prosessen vil vi også se nærmere på UiBs rammeverk og handlingsplaner for HMS, likestilling mellom kjønnene og mangfold og inkludering.

Er det noen saker som vil være ekstra viktig for Balansekunst å jobbe med fremover, nå som Fakultet for kunst, musikk og design er representert i medlemsmassen?

– Vi skal bli varm i trøya før vi har bestemte oppfatninger om det, men viktigst for oss nå er at vi kan la oss inspirere av Balansekunst og hente ideer derfra. Jeg tror generelt at nettverket kan få stor betydning i årene som kommer, - for kulturlivet, men også for de utdanningene og forskningsfeltene som er knyttet til kunst- og kulturfeltet.

Økt kompetanse og konkrete verktøy

Velkommen til NFH! Vi ser fram til å samarbeide med vårt første medlem fra motefeltet. NFH og Balansekunst går sammen om et prosjekt som søker å motvirke rasistisk diskriminering i motebransjen.

Hvilke typer utfordringer knyttet til likestilling og mangfold møter dere som arbeider i motebransjen? 

– Overordnet tror vi at det er i motebransjen som i næringslivet for øvrig, utfordringer knyttet til forskjellsbehandling, forfordeling og representasjon. Men hvilke spesifikke utfordringer vår bransje har, kan vi ikke si så mye om enda. Da vi har lite fakta på bordet. Vi vet gjennom det vi har fanget opp at det er generelt noe vi må ta tak i, men vi startet opp prosjektet med Balansekunst nettopp for å få mer oversikt og kompetanse på utfordringene, mulighetene og ikke minst hvordan å ta ordentlig tak i dem.

Hvilke tiltak mener Norwegian Fashion Hub kan fungere for å få endringer gjennomført i praksis?

– Vi har grunnleggende tro på at økt kompetanse og konkrete verktøy fører til handling. Samtidig som kompetansen må knyttes til reelle situasjoner og fakta som gjør at medlemmene våre opplever at de selv kan gjøre tiltak i egen virksomhet.

Er det noen saker som vil være ekstra viktig for Balansekunst å jobbe med fremover, nå som motebransjen er representert i medlemsmassen?

– Først og fremst er vi veldig takknemlige for samarbeidsprosjektet vi har igangsatt. Vi tror at det vil gi et godt grunnlag og gode verktøy for videre arbeid.

Les mer om hva Balansekunsts medlemmer gjør her

Forrige
Forrige

Gratulerer med Balansemerket MØST, Brak, RYK og Nordnorsk Jazzsenter!

Neste
Neste

Mangfoldsledelse og bedret arbeidsmiljø