Reagerer på hvit kulturelite

Bare 1 av 76 styremedlemmer i noen av de største kulturinstitusjonene- og arrangørene i Trøndelag har ikke-vestlig bakgrunn. Det kritthvite lederskapet må endres – og det raskt – mener flere.

I desember skrev Klassekampen at bare to av 98 styremedlemmer i statsfinansierte kulturinstitusjoner har ikke-vestlig bakgrunn. En gjennomgang Trønder-Avisa har gjort av styrene til 13 av de mest profilerte kulturinstitusjonene i Trøndelag, viser at bare én av 76 styremedlemmer har samme type bakgrunn. Det vil si bakgrunn fra Amerika (med unntak av Nord-Amerika), Afrika, Asia og Oceania (med unntak av Australia og New Zealand). Heller ingen av dem som står oppført som ledere, direktører, eller festivalsjefer for de samme institusjonene har ikke-vestlig bakgrunn. Det samme gjelder kultursjefer i kommunene på Innherred, i Stjørdal og i Trondheim.

Overbevist om at mangfold skaper mangfold

- Det snakkes mye om mangfold på utøvernivå, men ikke mye om det samme for de høyere posisjonene hvor makten ligger. Ønsker man mangfold på scenen er jeg overbevist om at det vil være vanskelig å få til dersom alle i lederposisjoner ser like ut eller har de samme erfaringene. Det er uten tvil viktig at de som sitter i nøkkelposisjoner speiler samfunnet kulturen vår eksisterer i, sier Haugan Holden, som mener det blir spennende å høre hva de som sitter med makt vil gjøre for å endre på «trenden».

Forrige
Forrige

Kvinner i massivt mindretall på hitlistene

Neste
Neste

Reagerer på mannstung nominasjonsliste til Spellemann